POhon Ghorqod - Pohon2 Kaum Yahudi


Pohon Ghorqod memang dikenal sebagai pohonnya kaum Yahudi. Hal tersebut secara tegas dinyatakan Rasulullah SAW dalam salah satu haditsnya mengenai peperangan hari akhir yang berbunyi :

“Tidak akan terjadi kiamat hingga kaum Muslimin memerangi kaum Yahudi, lalu membunuh mereka, sehingga seorang Yahudi bersembunyi di balik batu dan pohon, lalu batu dan pohon itu berkata: Hai Muslim! Hai hamba Allah! Ini Yahudi di belakangku, kemarilah, bunuhlah dia! Kecuali pohon Ghorqod, maka itu adalah dari pohon-pohonnya orang Yahudi.” (HR. Muslim VII/188, Bukhari IV/51, Lulu ‘wal-Marjan III/308)

Pohon Gorqod (Nitraria Retusa) merupakan tanaman sejenis semak berdaun kecil-kecil dan lebat, dengan ranting yang juga banyak. Ketika kecil pohon ini hanya berupa semak yang kecil, mustahil untuk dijadikan tempat bersembunyi. Namun ketika sudah besar, tanaman ini memiliki batang yang cukup kukuh bagi boleh dipanjat dan rerimbunan dedaunannya sangat lebat sehingga boleh digunakan sebagai tempat bersembunyi, walau pohon ini tidak terlalu tinggi.

Zionis-Israel telah melakukan penanaman pohon Ghorqod sejak sekian lama. Bahkan Yahudi seluruh dunia sangat dianjurkan untuk berpartisipasi secara aktif menanami pohon jenis ini di wilayah pendudukan Zionis-Israel di tanah Palestina.
Website Jewish National Fund jnf.org dalam bahagian JNF Store (Tress for Israel Certificate) di akhir tahun 2007 telah mengumumkan jika di tanah Palestina yang dikuasai Israel telah ditanami tak kurang dari 220 juta batang pohon ghorqod.

Laman tersebut juga mengiklankan bahawa sesiapa saja boleh membeli pohon ghorqod dan menyumbangkannya untuk ditanami di wilayah pendudukan. Satu batang pohon berharga US $18, dan barang siapa membeli dua batang berharga US $36 akan diberi bonus satu batang. Sistem pembayarannya boleh juga menggunakan kredit. Dan pengirimannya pun boleh dipilih melalui apa jua kaedah.
Adakah pohon Yahudi tersebut di Malaysia? Sejauh ini saya belum mendengar adanya pohon Ghorqod di negera ini, walau bukan hal yang mustahil jika Ghorqod ternyata juga ada di sini.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...